A montenegrói Zeta községben egy fiatal szirti sas annyira teleette magát, hogy képtelen volt felszállni – közölte a Montenegrói Madárvédelmi és Madárkutató Központ.
A madarat a zetai vadásztársaság tagjai találták meg, akik azonnal értesítették a madárvédelmi központot. A sast jelenleg megfigyelés alatt tartják.
Támogassa a független vajdasági magyar újságírást!
Havi 5 euróért reklámmentesen olvashatja portálunkat és a PLUSZ rovat tartalmait.
Tovább az előfizetési oldalra: Kártyás előfizetés (ÚJ) – Banki átutalás vagy Paypal
„Ez a szépség most nálunk van megfigyelésen, és minden jel arra utal, hogy a madaraknak is szükségük van egy kis pihenésre, ha túl sokat esznek” – írták a központ munkatársai, akik megköszönték a vadászok gyors közbelépését.
A szirti sas az északi félteke egyik legnagyobb ragadozó madara. Elsősorban nehezen megközelíthető sziklafalakon és távoli hegyvidékeken fészkel.
Fennmaradását több tényező is veszélyezteti, köztük természetes élőhelyeinek eltűnése, a mérgezések, valamint az elektromos vezetékeken bekövetkező pusztulások.

